Het is een vraag die voor verwarring kan zorgen wanneer je bezig bent met de financiële administratie van de vereniging. Is de vereniging BTW-plichtig? Vaak heerst het idee dat verenigingen vrijgesteld zijn van BTW, maar in bepaalde gevallen kunnen ze wel degelijk BTW-plichtig zijn.
Met andere woorden: sommige clubs dienen wel belasting te betalen over de goederen of diensten die ze leveren. Het is belangrijk om te weten wanneer dit wel of niet het geval is. Zo voorkom je dat je met de financiële administratie van je vereniging later in de problemen komt met de belastingdienst. Denk aan een flinke naheffing en een boete.
Situaties waarin verenigingen BTW-plichtig zijn:
Levert de vereniging geregeld goederen of diensten tegen betaling? Denk aan de producten die je in je webshop aanbiedt of bepaalde evenementen waar de vereniging kaartjes voor verkoopt.. Dan is de kans groot dat de vereniging in de ogen van de belastingdienst een ondernemer is. Denk bij het leveren van goederen en diensten tegen een betaling aan de volgende activiteiten:
- Een beroepsvereniging geeft workshops waarvoor de leden naast hun contributie een prijs voor betalen.
- Een Oranjevereniging verkoopt zelfgebakken oranjekoeken.
- Een brancheorganisatie biedt tegen betaling advertentieruimte aan op hun website bevriende ondernemers.
- Een autoclub organiseert tegen vergoeding een uitstapje waarvoor de leden zich kunnen inschrijven.
- Een toneelvereniging vertoont voorstellingen voor betalende bezoekers.
Met dit soort activiteiten is de stichting of vereniging waarschijnlijk ondernemer voor de btw. Dit noemen ze bij de belastingdienst 'belastingplichtig voor de btw'. Het maakt hierbij niet uit of de vereniging wel of geen winst wil maken.
Als de vereniging ondernemer is voor de btw, dan dien je in principe een btw-aangifte doen. Hierop zijn twee uitzonderingen.
Ondernemer voor de btw? Ja of nee?
Als de vereniging ondernemer is voor de btw, hoef je in de volgende twee gevallen geen btw-aangifte te doen:
- De activiteiten van de vereniging zijn vrijgesteld van btw. De belangrijkste vrijstellingen voor stichtingen en verenigingen zijn de vrijstellingen voor:
- sportorganisaties en sportclubs
- sociaal-culturele instellingen
- jeugd- en jongerenwerk
- onderwijs
- collectieve belangenbehartigers, zoals werkgevers- en werknemersorganisaties
- voor een beperkt aantal organisaties: kantineontvangsten
- Dit zijn niet alle btw-vrijstellingen. De belastingdienst heeft een compleet overzicht van alle vrijstellingen van btw.
- De vereniging maakt gebruik van de kleineondernemersregeling (KOR). De KOR is een btw-vrijstelling voor kleine ondernemers in Nederland met een omzet van maximaal €20.000 per kalenderjaar. Vanaf 2025 vervalt de verplichte minimale deelnameperiode van drie jaar, en kunnen ondernemers zich op elk moment aan- of afmelden.
Door je bewust te zijn van de situaties waarin een vereniging BTW-plichtig is, kunnen bestuursleden en de penningmeester ervoor zorgen dat ze de juiste belastingaangiften doen en zo mogelijke boetes of naheffingen voorkomen. Dat scheelt weer een hoop gedoe in je financiële administratie.
Het is altijd verstandig om bij twijfel advies in te winnen bij een fiscaal expert of belastingadviseur om de fiscale positie van de vereniging te waarborgen.
Meer tips voor het verenigingsleven
Bij Congressus geven we graag tips hoe je met een goed gevoel aan de slag gaat voor je vereniging. Onze eerste tip is daarin vanzelfsprekend:
“Probeer onze verenigingssoftware eens.”
Wil je minder tijd kwijt zijn aan de financiële administratie? Gebruik de software van Congressus om bepaalde stappen te automatiseren. Krijg overzicht in je facturen, bied meerdere betalingsopties en stel workflows in.
We hebben nog veel meer kennis die we graag met jullie delen. Zo hebben we hier onder een lijst samengesteld met artikelen waar je misschien iets aan hebt:
Lees ook:
- Wat is de verenigingssoftware van Congressus?
- Je verenigingsfinanciën op orde
- Boekhoudsoftware koppelen met je ledenadministratie
- Waarvoor betaal je contributie?
- Hoe bepaal je de contributie van je vereniging?