Bij Congressus bouwen we elke dag aan de beste software voor verenigingen. Maar welke technologieën of software kunnen het verenigingswerk nog meer makkelijker maken?
Dit blog vertelt je hoe artificiële intelligentie (AI) een handig middel kan zijn voor verenigingen. We kijken naar twee voorbeelden van AI-tools: DALL-E en Chat GPT. En we geven voorbeelden hoe verenigingen deze tools kunnen inzetten om hun werk te vergemakkelijken en te verbeteren. En is AI echt een handige tool voor verenigingen? Of is het een hype die overwaait? Ook dat antwoord vind je hier.
Wat is AI?
Artificiële intelligentie, ofwel AI of kunstmatige intelligentie, is technologie die dingen doet die normaal gesproken alleen mensen kunnen, zoals het oplossen van problemen of het nemen van beslissingen. DALL-E en Chat GPT zijn twee voorbeelden van AI-tools waar verenigingen echt iets aan hebben.
DALL-E: maak automatisch afbeeldingen
DALL-E is een AI-tool die afbeeldingen genereert op basis van tekstbeschrijvingen. Geef DALL-E een tekstbeschrijving van wat je wilt zien, zoals “een kat met een hoed op”, en DALL-E genereert een afbeelding van een kat met een hoed op. Hoe makkelijk wil je het hebben? Dit helpt jouw vereniging om afbeeldingen te genereren voor bijvoorbeeld sociale media-berichten of posters, zonder dat je hiervoor een professionele ontwerper hoeft inhuren. Een mooi voorbeeld van hoe AI je vereniging tijd en geld bespaart.
Chat GPT: chatbot voor menselijke taal
Chat GPT is nog zo’n handige tool voor verenigingen. Het is een chatbot die met mensen communiceert in menselijke taal. Als je Chat GPT een vraag stelt, zoals “Hoe laat begint de vergadering vanavond?”, dan geeft Chat GPT een antwoord in menselijke taal, zoals “De vergadering begint om 19:00 vanavond.” Dit kan je vereniging helpen bij het automatisch beantwoorden van vragen of om algemene informatie te verstrekken op je verenigingswebsite. Je kunt je voorstellen dat ook deze AI tool je vereniging veel tijd bespaart.
Hoe kunnen verenigingen AI gebruiken?
Er zijn veel manieren waarop verenigingen AI-tools zoals DALL-E en Chat GPT kunnen inzetten om hun werk te vergemakkelijken en te verbeteren. Bijvoorbeeld:
- Heeft je vereniging vaak posters of afbeeldingen nodig voor sociale media-kanalen of website? DALL-E genereert snel en gemakkelijk professioneel ogende afbeeldingen op basis van tekstbeschrijvingen.
- Krijgt je vereniging veel vragen van leden over bijvoorbeeld evenementen of vergaderingen? Chat GPT beantwoordt deze vragen snel en accuraat. Je leden zijn zo sneller en op de hoogte van wat er gebeurt binnen de vereniging.
- Verstuurt je vereniging regelmatig nieuwsbrieven of updates? Gebruik AI om deze te personaliseren voor elk lid. Dan zijn je berichten relevanter en leveren ze betere resultaten op. Leden openen bijvoorbeeld gepersonaliseerde nieuwsbrieven vaker dan niet-gepersonaliseerde nieuwsbrieven.
AI: handige tool voor verenigingen?
Laten we eerlijk met je zijn. Bovenstaande alinea’s waren niet geschreven door een mens van vlees en bloed, maar door de eerder genoemde AI-tool Chat GPT. We gaven de applicatie een kleine voorzet door de volgende opdracht aan de tool te voeren:
“Schrijf een blog over hoe AI een handig middel kan zijn voor verenigingen. Gebruik voorbeelden zoals DALL-E en Chat GPT. Leg uit wat AI is, wat DALL-E en Chat GPT allemaal kunnen. Geef voorbeelden hoe een vereniging deze technologie en deze tools kan inzetten.”
Best een aardig en resultaat, toch? We hadden zelf ook niet gedacht dat er zo’n blogartikel uit zou rollen. Helemaal perfect was het nog niet; we hadden wat menselijke eindredactie nodig om de tekst naar onze kwaliteitsstandaard te tillen. Maar het resultaat is veelbelovend, zeker voor een relatief nieuwe technologie.
Kan AI een handige tool zijn verenigingen of is het een hype die wel weer overwaait? Wij kunnen niet in een glazen bol kijken, maar Chat GPT misschien wel. We vroegen het aan de applicatie en dit was het antwoord:
“AI kan een handig tool zijn voor verenigingen, maar of het een hype is die overwaait is moeilijk te zeggen. AI is nog steeds een relatief nieuwe technologie en het kan zijn dat het in de toekomst nog beter en gebruiksvriendelijker wordt. Aan de andere kant kan het ook zijn dat de belangstelling voor AI afneemt als mensen erachter komen dat het niet zo nuttig is als ze hadden gedacht. Het is moeilijk te voorspellen wat de toekomst zal brengen.”
Haken en ogen
Er zijn enkele haken en ogen aan het gebruiken van AI voor het schrijven van teksten en het maken van afbeeldingen. Een van de belangrijkste beperkingen is dat AI context en subtiliteiten in taal en beeldtaal nog steeds niet zo goed begrijpt als een mens dat doet. Dit kan ertoe leiden dat AI-gegenereerde teksten of afbeeldingen niet altijd logisch of coherent zijn, of dat ze onbedoelde boodschappen bevatten.
Daarnaast kan het gebruik van AI voor het schrijven van teksten of het maken van afbeeldingen leiden tot een beperking van de creativiteit en originaliteit. AI-tools zijn vaak ontworpen om te werken binnen bepaalde parameters en om bestaande patronen te herkennen en te reproduceren. Nieuwe en originele ideeën genereren is er (nog) niet bij. Dit kan AI-gegenereerde teksten en afbeeldingen saai of voorspelbaar maken.
Tot slot is er ook het ethische aspect van het gebruik van AI voor het schrijven van teksten en het maken van afbeeldingen. Sommige mensen zijn bezorgd over de mogelijke gevolgen van het vervangen van menselijke werknemers door AI-tools. Denk aan het verlies van banen of het ontbreken van diversiteit en inclusiviteit in de teksten en afbeeldingen die AI produceert. Dit zijn overwegingen waarmee je rekening moet houden bij het gebruik van AI in deze context.
Ga jij AI-tools gebruiken voor je vereniging?
AI-tools kunnen dus bepaalde taken binnen je vereniging net een stukje makkelijker en efficiënter maken, maar perfect is het nog niet. We zijn benieuwd: ga jij AI-tools gebruiken voor je vereniging? En zo ja, waarvoor ga je het inzetten? Laat het ons weten! Onze chatbot praat graag met je!