Wanneer je de energie hebt gevonden om aan de slag te gaan voor de vereniging en alle blokkades die je tegenhielden uit de weg hebt geruimd, blijft de vraag: hoe zorg je ervoor dat alles binnen het verenigingsleven gesmeerd blijft lopen?
Eerder schreven we een blog waarin we beschreven hoe je de energie kan vinden om met een goed gevoel aan de slag te gaan voor je vereniging en hoe je blokkades binnen het verenigingsleven kan opheffen. Maar hoe zorg je ervoor dat het zo gesmeerd blijft gaan, zonder dat jezelf een burn-out inwerkt?
In dit blog behandelen we drie vuistregels die je daar bij kunnen helpen.
- Wees zuinig op je vereniging
- Laad regelmatig op
- Kies de juiste richting
1. Wees zuinig op je vereniging
Stel je besluit een actief lid te worden binnen de personeelsvereniging. Naast je dagelijkse werkzaamheden besluit je ook leuke activiteiten te organiseren voor je collega’s. Tijdens de lunch ben je druk op je telefoon aan het zoeken naar mogelijke uitjes. Je belt je een stuk in de rondte en je maakt het jezelf het zo druk dat je af en toe uitvalt tegen collega’s. Collega’s die wel zin hebben in een feestje, maar zich ook beginnen af te vragen of je niet te veel hooi op je vork hebt genomen.
Het belangrijkste symptoom van een burn-out is niet uitputting. Het is een slecht humeur. En dat slechte humeur draagt niet bij aan een gezellig verenigingsleven. Als je jezelf beter kunt laten voelen, bereik je niet alleen meer; je gaat ook langer mee. Een burn-out ontstaat onder andere door overbelasting. De oplossing is simpel: ga minder doen.
Er zijn drie manieren om in de praktijk minder te doen. De eerste is om jezelf tegen te houden om te veel te beloven. Beperk de lijsten met projecten waaraan je werkt en word comfortabel met het zeggen van 'nee'. Ja, er moet een nieuw personeelsuitje worden georganiseerd. Misschien kan de kantine wel wat meer sfeer gebruiken en is jullie personeelsvereniging toe aan een goede website of intranet. Vraag jezelf af: als ik slechts één project moest kiezen om al mijn energie in te steken, welke zou dat dan zijn?
De tweede manier is door afleiding te proberen te weerstaan. Het personeelsuitje wordt sowieso niet georganiseerd wanneer je de hele middag op Instagram of Threads zit te scrollen. Vraag jezelf af: kan ik sociale media-apps van mijn telefoon verwijderen zodat ik er alleen toegang toe heb via mijn webbrowser? Verklein de kans om afgeleid te raken.
De derde manier is om momenten op de dag te vinden om niets te doen. Vraag jezelf af: beschouw ik pauzes als een speciale gebeurtenis of als strikte noodzaak? Wat kan ik doen om het er meer van te nemen? Ga je lunchen in de bedrijfskantine onder kil TL-licht, of ga je naar buiten en zoek je een mooi plekje in een park op om je broodjes te eten.
Kortom: wees zuinig op je vereniging, maar ook op je tijd en energie. Wanneer je uitgeput raakt, gaat dat geen bijdrage leveren aan een goede sfeer binnen je vereniging.
Met verenigingssoftware last van de schouders halen
Verenigingssoftware, zoals die van Congressus, helpt een vereniging terugkerende taken te automatiseren. Het haalt een beetje last weg binnen het verenigingsleven. Zo ondersteunt Congressus verenigingen met het werven van nieuwe leden, het factureren en innen van contributie en met een verenigingswebsite. Daarnaast kan je met onze evenementen-functionaliteit je personeelsuitje mooi onder de aandacht brengen bij de rest van de vereniging.
2. Laad jezelf regelmatig op
Terug naar dat eerder genoemde personeelsuitje. Misschien moet je het allemaal anders aanvliegen. Misschien kan ben je toch iets te hard van stapel gelopen.
Onze tweede vorm van burn-out heeft te maken met rusttijd. Burn-outs ontstaan doordat je jezelf niet genoeg tijd of ruimte geeft om echt op te laden. De oplossing: begrijp hoe je zo kunt rusten dat je er energie van krijgt. De beste manier om te rusten draait om het gevoel van kalmte. Of liever gezegd: CALM. CALM is een theorie uit het boek Feel-Good Productivity: How to Do More of What Matters to You.
Vind een activiteit of project dat aan de volgende CALM-kenmerken voldoet:
- ‘Competent’ - Een activiteit waar enige vaardigheid voor vereist is een geschikte activiteit en eentje waar je door veel te oefenen beter in kunt worden.
- ‘Autonomy’ - Autonoom vindt zijn oorsprong in het Grieks en betekent zoveel als ‘jezelf de wet opleggen’. Een activiteit waarbij jezelf kan bepalen hoe en wat.
- ‘Liberty’ - Een activiteit dat je een bevrijdend gevoel geeft.
- ‘Mellow’ - Een activiteit die je een relaxed gevoel geeft.

Schilderen is een heel goed voorbeeld van een CALM-activiteit. Bepaalde penseelstreken groeien in je vingers en je leert steeds beter hoe je de perfecte kleur kan mengen. Daarnaast is schilderen een autonome bezigheid. Je beslist immers zelf wat je schildert en hoe. Kunst-schilderen staat (waarschijnlijk) ver af van je dagelijkse werkzaamheden die je voor je salaris doet, dat je door schilderen beter afstand kunt nemen van je dagelijkse stress.
Veel CALM-activiteiten hebben hun eigen groepen, communities en verenigingen. Als je van sleutelen aan klassieke auto’s houdt, kan je lid worden van de Morris Minor Club. Word je rustig van bier brouwen? Dan is de Vereniging van bierbrouwers Triple-W misschien iets voor jou.
Een tweede oplossing is om tijd door te brengen in en met de natuur. Zelfs een kleine hoeveelheid groen kan een groot effect hebben. Dus maak wat vaker een wandeling, al is het maar een blokje om. En probeer de natuur naar binnen te halen, of dat nu een nieuwe kamerplant is of gewoon het geluid van fluitende vogels dat binnenkomt via een open raam.
Niet alle rust hoeft strategisch te zijn. Soms is het meest energiegevende wat je kunt doen: helemaal niets. Door vandaag minder te doen, zul je je morgen beter voelen.
3. Kies de juiste richting
Burn-outs kunnen ook veroorzaakt worden wanneer ons het gevoel bekruipt dat we verdwaald zijn in het leven. Een oorzaak van dit soort burn-outs is een gebrek van richting. Om de juiste richting terug te vinden dien je jezelf regelmatig af te vragen waarvoor de vereniging (en jij) hier op aarde zijn. Wat is het doel of de missie van de vereniging? Fris je geheugen op en maak keuzes op basis van de missie van de vereniging.
De juiste richting bepalen is een stuk makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn zoveel richtingen die je op kunt dat je door de bomen het spreekwoordelijke bos weleens uit het oog kan verliezen. Het is makkelijker om te formuleren welke kant je absoluut niet op moet gaan. Neem een doel dat je hebt voor je vereniging in gedachten. Bijvoorbeeld dat eerder genoemde personeelsuitje. Vraag jezelf wat je allemaal moet doen om zeker te weten dat dit doel niet gehaald wordt.
Draai het dus allemaal om. Wat moet je allemaal doen om dit doel vooral niet te halen? Vooral niet je collega’s enthousiasmeren voor een gezellig dagje er tussenuit en zeker niet gaan brainstormen over alle leuke activiteiten. Voor de meeste mensen is het probleem van deze kant benaderen een stuk makkelijker en onbewust komt er een heel duidelijk beeld wat je allemaal juist wél kan gaan doen.
Tot slot is het tijd om stil te staan bij het hier en nu. Het goede nieuws is namelijk dat je elk moment een stap in de juiste richting kan zetten. Wat zijn drie acties die je vandaag kan ondernemen die je dichter bij het verenigingsleven brengen dat je voor ogen hebt?

Meer tips voor het verenigingsleven
Bij Congressus geven we graag tips hoe je met een goed gevoel aan de slag kunt voor je vereniging. Onze eerste tip is vanzelfsprekend:
“Probeer onze verenigingssoftware eens.”
Maar we hebben nog veel meer kennis die we met jullie delen. Zo is dit artikel het laatste deel uit onze reeks over burn-outs. Hieronder vind je de eerste twee delen uit de reeks en we verwijzen naar een artikel dat onze verenigingen software uitgebreid toelicht. De juiste software kan al heel wat druk van je schouders weghalen. Heb je zelf een gouden tip hoe je met een goed gevoel voor je vereniging aan de slag kan? Laat het ons weten.
Meer lezen over werken met een goed gevoel? Het boek "Feel-Good Productivity: How to Do More of What Matters to You" door Ali Abdaal is een inspiratie voor deze blog reeks.
Lees ook:
- Met een goed gevoel aan de slag voor je vereniging
- 3 tips om blokkades binnen het verenigingsleven op te heffen
- Wat is de verenigingssoftware van Congressus?