Tips & inspiratie

5 dingen die je moet weten als je een bestuursfoto gaat maken

Hoe maak je een goede bestuursfoto? Met deze 5 tips van ervaren fotografen kom je professioneel voor de dag.

door Folmer op 13 augustus 2020 8 minuten leestijd
image

Ga je voor professioneel, toegankelijk of episch? En doe je je handen op je rug, vóór je, of toch in je zij? Bestuursfoto’s zorgen over het algemeen voor stress en veel verschillende meningen. Met deze tips maak je een écht goede bestuursfoto. 

Volgens de Studentenkrant laat een goede bestuursfoto zien wat je doet, wie je bent en wat jouw bestuur onderscheidt van anderen. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. “Maak het jezelf vooral niet te moeilijk” is de conclusie van fotografen Sjoerd Knol en Sido Wetting. Beiden hebben al aardig wat bestuursfoto’s op hun naam staan. Wij gingen met hen in gesprek om erachter te komen wat de echte do’s en don’ts zijn voor een goede bestuursfoto.

Tip 1: kies de locatie

Of je nou met een professionele fotograaf werkt of niet, de locatiekeuze kan een foto maken of kraken. Enerzijds kun je kiezen voor een locatie die simpelweg erg mooi of indrukwekkend is. Sido maakte een foto van het SSA-bestuur op het gloednieuwe Groningse Forum. De stadsbibliotheek was op dat moment nog in aanbouw, dus dan gooi je hoge ogen met zo’n primeurtje.

Neem een passende locatie voor je bestuursfoto zoals hier op het dak van het Groninger Forum.

Anderzijds kun je kiezen voor een foto die duidelijk laat zien wat jouw vereniging doet en waarmee je je onderscheidt van andere verenigingen en besturen. Sido: “Mijn eigen bestuursfoto voor KIC, studievereniging voor communicatie, hebben we laten maken bij de drukkerij van het Dagblad van het Noorden. De krantenpers op de achtergrond geeft extra dimensie aan je foto, omdat deze écht bij je vereniging past.”

De drukpers op de achtergrond past perfect bij deze vereniging van communicatiestudenten.

Kies in ieder geval een locatie die niet te veel afleidt van het bestuur. Ook al ziet de achtergrond er fantastisch uit, je wilt de bestuursleden er op de voorgrond uitspringen. Sjoerd: “Let er ook goed op wat er achter je gebeurt. Het klinkt stom, maar in het oude centrum heb je al snel een DHL busje op de hoek van je foto. Of een lantaarnpaal die uit iemands hoofd steekt.”

Sjoerd: “Ik heb een paar keer gezien dat er nagedacht wordt over een heel bijzondere of moeilijke locatie. Als je besluit om zelf een foto te maken, kies dan voor iets simpels en maak het jezelf niet te moeilijk.”

Tip 2: Foto-technisch

Symmetrie

Symmetrie vinden mensen mooi om naar te kijken, dus maak hier vooral gebruik van. Vergeet niet om altijd een beetje diepte te creëren, bijvoorbeeld door de persoon in het midden iets verder naar voren te zetten. Dan wordt de foto iets meer 3D en minder ongemakkelijk. Sjoerd: “Probeer geen trappetje te creëren. Je bestuur op lengte maakt het niet beter.”

Lichtinval

Als je je foto buiten maakt, dan is bewolking eigenlijk waar je op hoopt. Je hebt dan het mooiste licht, de huidskleur wordt effen en krijgt geen gekke schaduwen in de foto. Heb je een zonnige dag uitgekozen? Pak dan eerst een terrasje en maak de foto pas aan het einde van de middag, als de zon wat lager staat. Als je de foto binnen maakt, zorg dan voor natuurlijke lichtinval. Zet het bestuur zo neer dat de mensen worden belicht door een raam van de zijkant of van voren.

Hoek 

De hoek waarin de foto wordt gemaakt, is bepalend voor de algehele uitstraling. Als je de foto van boven maakt, dan komt deze vriendelijker over. Van onder wordt het snel wat statiger, prominenter. Sido: “Ik vind het zelf mooi als je de hele bestuurder op de foto hebt, maar dit heeft echt helemaal te maken met wat je wilt uitstralen.”

Diepte en framing

Zorg voor diepte in je foto. Ga niet een halve meter van een muur af staan, speel met de lijnen en zorg dat er afleidende elementen in het kader komen. Op deze manier creëer je een cleane foto, waarbij het bestuur er sneller uitspringt. Sjoerd: “Probeer het symmetrisch te houden. Zorg dat aan beide kanten evenveel ruimte over is en voorkom grote gaten.”

Tip 3: Denk aan de houding

Een bestuursfoto hoort professionaliteit uit te stralen. Natuurlijk mag je lachen, maar houd er rekening mee dat de foto voor professionele doeleinden is. In dat geval kan out-of-the-box denken averechts werken. Speelse aspecten maken het uniek en interessant, maar sla hier niet in door.

Houdt het natuurlijk, varieer en zorg voor symmetrie

Met z’n allen naast elkaar staan is de altijd veilige optie. Maar een professionele foto waarbij het bestuur zit, kan het wat speelser en unieker maken. Hiervoor is het van belang een fotograaf te hebben die je aanwijzingen kan geven. Houd het natuurlijk, varieer en zorg voor symmetrie! En… make love to the camera op jouw manier. Sjoerd: “Het maakt me niet uit hoe ongemakkelijk je het vindt, maar doe er niet lacherig over. Wees gewoon zelfverzekerd en professioneel, want dat ben je als bestuurslid.”

Tip 4: Neem de tijd

Sjoerd: “Ik vind het altijd fijn om eerst een half uur koffie drinken in te plannen. Dan kunnen we bespreken wat ongeveer de bedoeling is. Ondertussen kun je een beetje aan elkaar wennen en voelen de bestuurders zich wat meer op hun gemak met de fotograaf.” Je kunt het maken van de foto zo uitgebreid doen als je zelf wilt, maar houd rekening met 1 tot 1,5 uur voor alleen het maken van de foto’s. Sido: “En vergeet niet dat het das-strikken ook tijd kost. Er zijn nog steeds mensen die dit niet kunnen, haha!”

Tip 5: Budget

Als je een écht goede foto wilt laten maken door iemand die daar veel ervaring mee heeft, dan moet je uitgaan van €200,- tot €300,-. Hiervoor heb je dan een professionele shoot waar meerdere goede groepsfoto’s en portretten uitkomen. Als fotograaf ben je ruim een dagdeel kwijt als je de reistijd en het editen meerekent. Heb je echt geen budget? Kijk even rond in je omgeving. Vele hobbyfotografen kunnen je tegemoet komen met een schappelijk prijsje (of misschien zelfs een kratje bier). Een beetje wederzijds respect is fijn. Denk aan zo’n €100,-.

Stel je hebt geen budget of mogelijkheid tot professionele fotografie, welke tips geef je dan mee?

“Als jij een blauw pak aan hebt, ga dan niet voor een blauwe muur staan. Gebruik in ieder geval 2 kleuren. Zorg ervoor dat de achtergrond niet te veel kleuren heeft; houd de rust in de foto. Ik vraag altijd van tevoren of ze in ieder geval dezelfde kleding aan doen. Wat voor kleding ze hebben. Dezelfde kleur schoenen aan hebben. Een andere kleur schoenen of riem. Doe hetzelfde aan. Ga niet allemaal gekke schoenen dragen. Zorg ervoor dat je dat van tevoren hebt gestreken. Consti gehad de dag ervoor? Trek dan wat anders aan. Ik heb wel eens gehad dat ik een bestuursfoto moest maken en dat ze allemaal super brak waren. Ze waren niet tevreden over de foto, maar dat lag dus aan de planning!”

Hebben jullie een toffe bestuursfoto gemaakt? Deel met @wijzijncongressus op Instagram

shape image

Heb je nog vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met Folmer.

SVGshapeshapeshape

Klaar voor méér vereniging? Start vandaag nog met Congressus, software voor jouw vereniging.

Maak geheel vrijblijvend je eigen Congressus omgeving aan en ontdek hoe je eenvoudig je vereniging kan beheren.

Avtar
Of bel met Sam (sales) voor meer informatie of om een persoonlijke demo in te plannen. We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00 uur. Support? Bel 050-2110016